SOBE PO MJERI DJECE

„Za dijete samo najbolje“

uzrečica je koju roditelji često spominju, jer tko ne bi želio priuštiti svojim mališanima sve što im je potrebno, uključujući i sobicu koja će biti njihova oaza sreće, mjesto bezbrižnog sna i prostor gdje se rađaju ideje najkreativnijih igara.

Iz tog razloga, uređivanje ili preuređivanje dječje sobe roditeljima je posebno draga aktivnost. Bilo da se radi o uređivanju sobe za novorođenče ili veće dijete, to je aktivnost u kojoj se odrasli imaju priliku prisjetiti svog djetinjstva. Imali lijepe ili manje lijepe uspomene iz tog doba, jedno je sigurno – želite svom djetetu osigurati ono neophodno za njegov ili njezin dobni uzrast.

Izvor: Ostale fotografije/ Autor: Erika Wittlieb

Prilikom planiranja preuređenja, budžet najčešće ima glavnu ulogu. Sukladno unaprijed određenom cjenovnom rangu, može se pretpostaviti na što ćete potrošiti veći dio novaca posebice budući da nije podjednako uređivati sobu za dojenče ili dijete predškolske dobi. Potreba za funkcionalnošću prostora mijenja se kako dijete raste stoga imajte na umu da će se izgled dječje sobe mijenjati tijekom različitih faza djetinjstva kako bi odgovarao njihovim potrebama. Znamo da su takvi poduhvati katkad izazovni pa vam donosimo praktične savjete za uređenje dječjih soba po dobnom uzrastu.

DOJENČAD I DJECA MLAĐE VRTIĆKE DOBI 

Priznali to neki ili ne, ovo je ipak dječja soba koju roditelj trebaju prilagoditi sebi i svojim potrebama. Estetski privlačna s multifunkcionalnim namještajem mora zadovoljiti komfor i praktičnost. Da biste si maksimalno olakšali prve dane s bebom birajte ugodnu sjedalicu za dojenje i ormarić za presvlačenje koji ima puno ladica za odlaganje stvari. Male bebe zahtijevaju redovitu njegu pa će vam trebati komode i ormarići u koje ćete moći pohraniti potrebne stvari od robice, pelena i krema.

Ako želite dugoročnu uštedu, prilikom kupnje krevetića, birajte onaj koji ćete kasnije moći razdvojiti od nepotrebnih dijelova i koristiti ga kao manji zasebni krevet kada dijete poraste.

Izvor: Ostale fotografije/ Autor: Kathrin Pienaar

Nije potrebno potrošiti puno novaca na uređenje interijera. Zidove obojite perivim bojama, a ukoliko vam se ne sviđa postojeća boja, namještaj premažite pastelnim nijansama. Nemojte zaboraviti koristiti ne toksični premaz na namještaju. Samoljepljive naljepnice za zidove i namještaj su dobar su odabir ukoliko tražite detalj kojim ćete “podići” prostoriju. 

Djeca u ovoj dobi najviše vremena provode igrajući se na podu pa osigurajte što više slobodnog prostora. Osigurajte čistu površinu na koju ćete staviti deblji, topli tepih koji će biti idealan za prva puzanja i mekan za padove pri prvim koracima.

Izvor: Ostale fotografije/ Autor: Erika Wittlieb

PREDŠKOLCI

Preurediti sobu za djecu predškolske dobi možda je najrazigraniji proces. Uključite i dijete u odabir namještaja i detalja te saznajte bi li željelo imati “tematsku” sobu. Hoće li tema biti princeza iz bajke ili omiljeni superjunak, odluka je njihova. Prioritet je da se djetetu sviđa i da mu bude ugodno. Tapete su izvrsna opcija kako bi se istaknula željena tema bez da znatno mijenjate namještaj. Obavezno osigurajte pisaći stol, dobro osvjetljenje, veći krevet i ormar te spremište za igračke poput košara i kutija s kotačićima.

Izvor: Ostale fotografije/ Autor: Pexels

ŠKOLARCI I TINEJDŽERI

U ovoj dobi djeca žele biti samostalnija i imati svoju privatnost. Za stvaranje takve privatne oaze, osigurajte im prostran pisaći stol i police za knjige. Veliki ormar nije na odmet, ali ako nemate previše prostora, zgodan detalj je i stavljanje kukica za vješanje na zid te nabavka vješalica. Nabavite dodatni ležaj i stolicu za prijatelje koji bi došli u posjet. Koncentrirajte se na detalje koji će odavati dojam zrelije prostorije – zavjese od finijih materijala, pokrivači, jastučnice, ergonomski stolac, kvalitetna rasvjeta, tepih prirodnijih nijansi koji odgovara prostoru. 

Izvor: Ostale fotografije/ Autor: Pexels

Ukoliko se vodite potrebama djeteta sukladno dobnom uzrastu, neke stvari biste trebali osigurati neovisno o dobi djeteta. Riječ je o kvalitetom namještaju, podnicama i madracu bez opruga, kvalitetnoj stolici, dobroj rasvjeti, ali i sjenilo, odnosno zavjesa koja bi smanjila intenzitet danjeg svjetla.

Promjene mogu biti povoljne, ali efektivne. Na tržištu ima svakakvih proizvoda – od namještaja, tkanina, tapeta, naljepnica i boja koje će vam se sigurno svidjeti. Slušajte želje svog djeteta i nećete pogriješiti. 


*PRVI KVADRAT D.O.O. NE PREUZIMA NIKAKVU ODGOVORNOST ILI OBVEZU U POGLEDU CJELOVITOSTI  BILO KOJEG PODATKA KOJI JE NAVEDEN U ČLANKU.

Komentiraj