Saznajte kako do jeftinog stana uz pomoć države

Kako bi se olakšalo i ubrzalo stambeno pitanje mladih s uvjetima povoljnijih od tržišnih, osmišljena su dva programa: Program društveno poticane stanogradnje (POS) i subvencioniranje stambenih kredita za mlade.

Ako ste u potrazi za domom, živite u Biogradu na Moru, Zadaru, Splitu, Solinu, Trogiru, Bolu,Visu, Krku, Kraljevici, Cresu, Lovranu, Poreču ili Vrsaru, ispunjavate uvjete poput toga da nemate odgovarajuće riješeno stambeno pitanje te da ste kreditno sposobni, možda baš vi budete novi vlasnik jednog od 1000 POS-ovih stanova. 

Izvor: Ostale fotografije/ Autor: Nikguy

S obzirom da je navedenim programima cilj da se do 2021. godine osigura dom za  20 000 mladih obitelji, u ožujku je završeno javno savjetovanje o izmjenama postojećeg zakona o POS-u s ciljem poboljšanja mjera stambenog zbrinjavanja. 

Izmjene se odnose na:

 • smanjenje kamatne stope na javna sredstva u otplati s 3% na 2% godišnje s ciljem privlačenja deficitarnog kadra u javnim službama na otocima i u nedovoljno razvijenim područjima
 • jasnije određenje granične visine cijene građevinskog zemljišta za izgradnju stanova

Izvor: https://mgipu.gov.hr/UserDocsImages/slike/Opcenito/POS_subvencije.jpg

 

Od 2017. godine provodi se program subvencioniranja stambenih kredita za mlade kojim se subvencionira plaćanje dijela stambenog kredita prvih pet godina otplate kredita. Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja najavilo je raspisivanje novih poziva u jesen 2019. i 2020. godine. Ukoliko imate prebivalište u RH, niste stariji od 45 godina te vi kao ni vaš bračni ili izvanbračni drug, životni partner ili neformalni životni partner nemate u vlasništu stan, kuću ili koji u vlasništvu ima samo jedan stan ili kuću koju prodaje radi kupnje većeg stana ili kuće, odnosno gradnje kuće zbog potreba vlastitog stanovanja, moći ćete se prijaviti na natječaj.

Izvor: https://mgipu.gov.hr/o-ministarstvu-15/djelokrug/stanovanje-8130/pos-program-poticane-stanogradnje/8275

Budući da su određeni poticaje vidjeli kao izvor zarade, izmjene Zakona sadrže i o odredbu po kojoj će budući ugovori o kupoprodaji POS stanova sadržavati zabranu davanja u najam ili prodaju stana. Ukoliko dođe do prekršaja, APN će o svemu će obavijestiti banku u kojoj je dignut kredit koja će kredit u cijelosti proglasiti dospjelim i pristupiti prisilnoj naplati. 

Ukoliko ste zainteresirani za određene državne mjere i novosti natječaja pratite web APN-a, Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja, Središnji državni portal, a novi dom potražite na Prvom Kvadratu!


*SVRHA OVOG ČLANKA JE INFORMATIVNA. PRVI KVADRAT D.O.O. NE PREUZIMA NIKAKVU ODGOVORNOST ILI OBVEZU U POGLEDU CJELOVITOSTI  BILO KOJEG PODATKA KOJI JE NAVEDEN U ČLANKU.


Izvor: https://mgipu.gov.hr/o-ministarstvu-15/djelokrug/stanovanje-8130/8130

Komentiraj (3)

 • Davorka Rački Zimolo

  Odnosi li se to i na mlade u drugim gradovima Hrvatske? Mislim na subvenciju i povoljniji kredit za kupnju stana.
  Hvala

  reply
  • Prvi Kvadrat

   Hvala na pitanju, trenutno važeći pravilnik Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama kaže ovako:
   Zahtjev za subvencioniranje stambenih kredita moći će podnijeti građanin s prebivalištem na području Republike Hrvatske koji ispunjava uvjete za dobivanje stambenog kredita koje utvrđuje kreditna institucija, koji u trenutku podnošenja zahtjeva kreditnoj instituciji nije stariji od 45 godina te koji, odnosno čiji bračni ili izvanbračni drug, životni partner ili neformalni životni partner u vlasništvu nema stan, odnosno kuću ili koji su u takvom stanju uporabljivosti da postoje osnovni higijensko-tehnički uvjeti za život ili koji u vlasništvu ima samo jedan stan ili kuću koji su u takvom stanju uporabljivosti da postoje osnovni higijensko-tehnički uvjeti za život, a koju prodaje radi kupnje većeg stana ili kuće odnosno gradnje kuće zbog potreba vlastitog stanovanja.

   reply

Komentiraj