Pasivne kuće

Većina se susrela s osjećajem izuzetne hladnoće u domu tijekom zime, kao da se dom ne može ugrijati, a ljeti, unatoč klima uređajima, dom je jednostavno nemoguće rashladiti.

Živjeti u kući koja je neprestano na cca. 20⁰, koja uvelike štedi vaše novce, a i pritom brinete o očuvanju okoliša. San suvremenog čovjeka.

Saznajte više o PASIVNIM DOMOVIMA. 

Izvor: Pixabay.com/ Autor: austrocasaro

ZAŠTO NAZIV PASIVNA KUĆA?

Radi se o građevinama koje potrebe za grijanjem/ hlađenjem većinski crpe iz “pasivnih” izvora kao što je sama toplina tijela stanara, tehničkih uređaja, izloženosti suncu itd.

KARAKTERISTIKE PASIVNIH KUĆA

Izvor: https://hr.wikipedia.org/wiki/Datoteka:Passive_house_shema_hr.svg

 • DOBRA IZOLACIJA na način da se sloj visoko učinkovite izolacije neprestano omata oko omotača zgrade – čak i ispod betonske ploče u podrumu čime se smanjuje prijenos topline između unutrašnjosti doma i vanjskog zraka.
 • ENERGETSKI UČINKOVITI PROZORI su srž dizajna pasivnih kuća. Najčešće je riječ o izoliranim okvirima prozoras, troslojnim staklom s dvostrukim low-e premazom koji su punjeni argonom.
 • SUSTAV CENTRALNE VENTILACIJE koji neprestano izmjenjuje vlažan i “onečišćen” unutarnji zrak svježim, filtriranim vanjskim zrakom kako bi se održala ugodna, konzistentna temperatura kao i razina vlažnosti.
 • NEPROPUSNA KONSTRUKCIJA sprječava prodor vlažnog zraka u prostoriji ili izvan građevine u kućnu konstrukciju što je najčešći uzročnik plijesni, loše kvalitete zraka te oštećenja konstrukcija.
 • POZICIJA DOMA nije faktor koji bi se trebao olako shvatiti. Poželjno je da je građevina južne orijentacije kako bi dobivala dovoljno sunčeve svjetlosti tijekom hladnijih mjeseci, no isto tako da se nalazi u blizini sjene drveća što neće dopustiti “pregrijavanje” zidova. Pasivna solarna dobit je u pasivnim građevinama primarni izvor topline.
 • NEPOSTOJANJE TOPLINSKIH MOSTOVA  znači da zagrijani zrak unutar kuće ne slijedi put najmanjeg otpora prema vanjskoj strani kuće.
 • OPREMLJENOST KUĆANSKIM APARATIMA visoke energetske učinkovitosti A+++.
 • UPOTREBA OBNOVLJIH IZVORA ENERGIJE – solarni paneli, dobivanje tople vode itd. 

 

PREDNOSTI PASIVNIH DOMOVA

https://passipedia.org/_detail/picopen/heating_energy_savings_diagram_e.jpg?id=basics%3Awhat_is_a_passive_house

 • ODRŽIVOST –  potrebno je samo 10% energije od koja se koristi u prosječnim srednjoeuropskim zgradama čime se dolazi do uštede energije do 90%. Gleda li se na duži period, riječ je o dugoročnoj uštedi energije što je veoma važno i u smislu očuvanja Zemlje i neobnovljivih izvora energije.
 • UDOBNOST – kao što smo prethodno naveli, riječ je o građevinama s idealnom temperaturom u prostorijama tijekom svih godišnjih doba. Također, dobra izolacija smanjit će i buku iz okoline. 
 • FINANCIJSKA UŠTEDA – budući da neprestano svjedočimo porastu cijena izvora energije, pasivne kuće i te kako donose uštedu, a pritom su i u startu iznenađujuće pristupačne.
 • FLEKSIBILNOST U IZGRADNJI – pasivne kuće mogu biti montažne, čvrstih konstrukcija, od drva, prema željama budućih vlasnika, a sve to zato jer ne zahtjevaju posebne metode izgradnje.  
 • NAKNADNA PASIVNOST DOMA – posjedujete li već dom, vjerujemo kako vam baš i nije do toga da rušite postojeći objekt ne biste li izgladili pasivni dom. No, bez brige. Standard pasivne kuće može se također postići naknadnim opremanjem komponentama pasivne kuće.

Ako vam je sve navedeno mnoštvo šturih informacija, pogledajte video naniže i na jednostavan način sagledajte na koji način funkcionirju pasivne kuće:

Izvor: Youtube, Autor: Hans-Jörn Eich

 


*SVRHA OVOG ČLANKA JE INFORMATIVNA. PRVI KVADRAT D.O.O. NE PREUZIMA NIKAKVU ODGOVORNOST ILI OBVEZU U POGLEDU CJELOVITOSTI  BILO KOJEG PODATKA KOJI JE NAVEDEN U ČLANKU.


IZVORI:

https://home.howstuffworks.com/home-improvement/construction/green/what-is-passive-house1.htm

https://www.passivehouse-international.org/index.php?page_id=79&level1_id=78

https://passipedia.org/basics/what_is_a_passive_house

 

Komentiraj