NEUTRALNI INTERIJERI

Vjerujemo da se svi slažemo kako uređenje doma predstavlja i naš karakter. No, što je s interijerima u kojima dominiraju neutralne boje? Je li istina da je riječ o monotonim, “sigurnim” i generičkim interijerima? Saznajte kako uspješno urediti dom neutralnim bojama, a da se ne doimaju dosadnima.

Dizajneri interijera slažu se u tvrdnji da su neutralne boje ključni element svakog uspješno uređenog interijera. Ponajviše zbog njihove prilagodbe drugim bojama te sposobnosti da podrže bilo koji stil unutarnjeg uređenja. 

Autor: DokaRyan / Izvor: Pixabay

NEUTRALNE BOJE

Radi se o bojama bez velike razine intenziteta ili zasićenja, drugim riječima, to su boje kojima nedostaje “boja”. U skupinu neutralnih boja spadaju sve zemljane boje: bijela, crna, smeđa, bež, siva, taupe, čak i tamno plava boja trapera. Postoji široka paleta tonova neutralnih boja, a prednost svih navedenih je što daju osjećaj smirenosti te nisu umarajuće za oči. Važno je znati kako kao i u svim ostalim bojama, i u neutralnim razlikujemo hladne tonove kao što su bijela, slonovača, srebrna i siva te tople – crna, smeđa, “tan / žutomrka” te zlatna.

Autor: sidekix media / Izvor: Unsplash

 

PRIMJENA U INTERIJERIMA

Neutralne boje primjenjuju se u interijerima na dva načina: kako bi se prostoru dao mekani, nenaglašeni, smireni izgled ili u vidu pozadinskih boja koje se neće kositi s ostalim akcentima prostora.

Ukoliko želite da u cijeloj prostoriji ili domu prevladavaju neutralne boje, stručnjaci smatraju da je poželjno unijeti različite nijanse iste boje kako bi rezultati bio elegantan i sofisticiran izgled prostora.

Želite li pak da neutralne pak imaju pozadinsku ulogu te da dominaciju u prostoru imaju žive boje, određeni komadi namještaja ili drugi dekor elementi, tada se preporučuje primjena neutralnih na zidovima. Prilikom odluke koju nijansu odabrati, pripazite je li riječ o velikoj prostoriji s mnoštvom prirodnog osvjetljenja ili pak maloj, tamnoj. Što su zidovi tamnijih nijansi, to će se soba doimati manjom i zatvorenijom.

Izvor: Unsplash / Autor: Alberto Castillo Q.

 

NEUTRALNE DEKORACIJE

Kako biste izbjegli osjećaj monotonog, u prostor unesite što više tekstura. Bilo da je riječ o tepisima, jastucima, zavjesama, kombinirajte čupave, grube, mekane, glatke, sjajne i mat teksture. Također, primijenite različite materijale poput pamuka, lana, brušene kože, baršuna itd. 

Nadalje, kada se radi o prostoru u kojem dominiraju slične boje, akcent dajte oblicima. Razmislite o oblicima dekoracija te namještaja i pribora jer će oni biti vrlo uočljivi. 

Budući da neutralne boje imaju tendenciju davanja “hladnog” dojma prostoru, u prostor unesite elemente od drva, mjedi i/ili bronce kako biste u prostor unijeli osjećaj topline.

Ukoliko je riječ o prostoru koji je tek u izgradnji, pažnju obratite i na arhitektonske detalje poput oplata, panela, štukatura itd.

Autor: Vecislavas Popa / Izvor: Pexels

 

PREDNOSTI NEUTRALNIH BOJA

  • riječ je o bojama koje će biti vječna klasika i nikada neće “izaći iz mode”
  • umjesto na boje, naglasak je stavljen na namještaj, teksture i oblik
  • neutralne boje istaknuti će vaš stil. Detalji i akcenti u prostoru koji odražavaju vašu osobnost i stil, bit će upečatljiviji.

Autor: Zhanna Leontyeva / Izvor: Pexels

  • dobro se uklapaju u postojeći stil prostora, bilo da je riječ o tradicionalnom ili suvremenom uređenju 
  • neće vam brzo dosaditi. Naime, dovoljno je da izmijenite pokoji ukrasni jastuk na garnituri i prostor će dobiti novi izgled.
  • volite li jarke boje, odlučite se na dominaciju neutralne. Naime, svi detalji u boji mnogo će bolje doći do izražaja ako je pozadina suptilna.
  • neutralni interijeri obično povećavaju potencijal prodaje, stoga imajte to na umu namjeravate li uskoro prodavati / iznajmljivati dom. Budući da većina nas želi u domu imati osjećaj protočnosti iz jedne prostorije u drugu, neutralne boje baš pridonose tom osjećaju. 

 


www.prvikvadrat.hr


*SVRHA OVOG ČLANKA JE INFORMATIVNA. PRVI KVADRAT D.O.O. NE PREUZIMA NIKAKVU ODGOVORNOST ILI OBVEZU U POGLEDU CJELOVITOSTI  BILO KOJEG PODATKA KOJI JE NAVEDEN U ČLANKU.

Komentiraj