Montažne kuće

Posjedujete zemljište i željeli biste što prije sagraditi dom? 

Posljednje desetljeće montažne kuće postaju sve popularnije. Grade se od različitih materijala, eksterijera, postoje čak i cijela naselja montažnih kuća koja, za razliku od suvremene, neplanske gradnje, uvode dašak urbanizma. Također, kao i kod klasične gradnje, kod montažnih kuća možete odabrati između prizemnica, prizemnica s potkrovljem, katnica, onih u stilu vikendica, suvremenih ili pak tradicionalnih.

U nastavku saznajte više informacija o montažnim kućama.

ŠTO SU MONTAŽNE KUĆE?

Kao što iz samog imena proizlazi, riječ je o objektima koji su djelomično ili u potpunosti sagrađeni u postrojenjima te se elementi ili cijela kuća montira na licu mjesta prema željama budućeg vlasnika.  Elementi takvih kuća izrađuju se u većini slučajeva od betona i/ili drva. Moguće je odlučiti se za već prethodno projektirane, tipske montažne kuće ili personalizirane gdje će prostorni razmještaj, interijer, eksterijer u potpunosti biti izveden prema narudžbi kupca. 

Izvor: Pixabay.com/ Autor: waterloosheds

POSTUPAK GRADNJE

Razlikuje se polumontažna gradnja te montažna. U prvoj je važno je razlikovati tzv. mokri i suhi postupak povezivanja konstrukcijskih elemenata. Zidanje mortom ili betoniranje podrazumijeva mokri postupak povezivanja, dok se suhi bazira na vezivanju vijcima, sidrima i ostalim primijenjenim poveznim sredstvima. 

Kod montažne gradnje razlikujemo onu drvenom nosivom konstrukcijom ili posebnim ciglenim panelom velikih dimenzija.

Izvor: Pixabay.com/ Autor: waterloosheds

PREDNOSTI MONTAŽNIH KUĆA

 • brža izgradnja
 • dom visoke energetske učinkovitosti
 • niži troškovi grijanja
 • izvođači su zaduženi za izradu potrebne dokumentacije
 • ekološki prihvatljivi domovi
 • prilagođavanje kuće podneblju (gorska Hrvatska, Jadran, kontinentalna Hrvaska…)
 • minimalni otpad prilikom montiranja
 • montažna gradnja bi u samom početku trebala biti oko 10% povoljnija
 • bolja akustika – zato što se moduli spajaju te su zasebne cjeline, ne dolazi do prijenosa buke iz jednog u drugi
 • garancija na konstrukciju je 30 -35 godina. Svi materijali su atestirani na 100+ godina, a predviđeni životni vijek kuće je 100- 150 godina, ovisno o proizvođaču
 • čvrsta struktura – elementi prolaze niz testiranja te moraju izdržati transportna opterećenja.

Izvor: Pixabay.com/ AUtor: Giovanni_cg

U nastavku pogledajte kratiki video načina spajanja blokova montažnog doma:

Izvor: Vimeo/ Autor: Method Homes

Želite li živjeti u domu koji je izgrađen po vašim željama , gdje ćete plaćati niže račune grijanja, razmislite o investiranju u montažni dom. No, prije toga svakako zavirite u ponudu građevinskih zemljišta na Prvom Kvadratu!


*SVRHA OVOG ČLANKA JE INFORMATIVNA. PRVI KVADRAT D.O.O. NE PREUZIMA NIKAKVU ODGOVORNOST ILI OBVEZU U POGLEDU CJELOVITOSTI  BILO KOJEG PODATKA KOJI JE NAVEDEN U ČLANKU.

Komentiraj