Kupili pa požalili?

Čini se kako je cca. 70% milenijalaca koji su postali vlasnici doma – požalilo! Saznajte zašto.

ISHITRENOST PRIJE RAZUMA

Prema istraživanju koje je provela Bank of the West na temelju 600 milenijalaca (rođeni 1981. – 1995. godine), 4 od 10 američkih milenijalaca posjeduju vlastiti dom. No, podatak koji zapanjuje je da je čak 68% milenijalaca izrazilo mišljenje da je to bila ishitrena odluka zbog koje sada žale. Za razliku od baby boomersa (rođeni 1946. -1964.) u čijoj populaciji je brojka dvostruko manja. Direktor bankarskog poslovanja navedene banke, Ryan Bailey smatra da su milenijalci toliko željni da budu vlasnici nekretnine da zabijaju glavu u pijesak. 

Izvor: Pixabay.com/ Autor: paulbr75

PROBLEMI S PREDUJMOM

Čini se da milenijalci smatraju kako su napravili lošu financijsku odluku. Ponajviše zbog problema s plaćanjima predujma zbog kojih su dio iznosa uzimali iz mirovinskih fondova (1 od 3 ispitanih milenijalaca). Danielle Hale, glavni ekonomist sa Realtor.com ističe da se prije velikih investicija treba dobro razmisliti o realnim mogućnostima mjesečnih izdataka, uključujući poreze i osiguranja. Nadalje, Hale ističe da zato i postoje filteri na oglasnicima kako budući vlasnici nekretnina ne bi značajno premašili svoje budžete. 

A SVI OSTALI TROŠKOVI?

Kupnja kuće je velika stavka, no na umu treba imati sve ostale popratne troškove poput opremanja, režija, osiguranja, troškova održavanja, te s time troškovi ulaganja u nekretninu strmoglavo rastu. Baily ističe kako se prilikom kupnje nekretnine treba imati na umu da za bilo kakve kvarove ili poteškoće nećete moći nazvati najmodavca da iste otkloni, već se morate pobrinuti da imate novca na banci za krizne situacije. Velika je tranzicija od unajmljivača do vlasnika nekretnine, te bi bilo poželjno informirati se o svim dodatnim troškovima povezanim s potencijalno novim domom. 

Izvor: Pixabay.com/ Autor: jarmoluk

NE ZABORAVITE NA KOMPROMISE

S obzirom da je skoro polovica ispitanih iskazala žaljenje zbog investiranja u vlastitu nekretninu, važno je odabrati nekretninu koja se uklapa u okvir proračuna. 1 od 5 ispitanika izjavilo je da su bili frustrirani štetom i troškovima s kojima su se susreli nakon useljenja, dok su drugi rekli kako kuća nije bila najbolji odabir za njih i njihove obitelji. Budući da u Americi postoje tzv. home inspection što bi kod nas bili svi mogući kućni majstori, savjetuje se unajmljivanje njihovih usluga (posebice kada je riječ o domu gdje nije riječ o prvom useljenju) kako bi se na vrijeme saznalo postoje li određeni kvarovi te koji su iznosi popravaka. 

Izvor: Pixabay.com/ Autor: Tumisu

Prije početka potrage za novim domom, te s obzirom na tržište nekretnina, bilo bi poželjno napraviti listu obaveznih karakteristika te onih kod kojih ste spremni na kompromis. Naposljetku, 2/3 kupaca napravi određeni kompromis, odstupanje od željenih, ali ne i neophodnih karakteristika doma.

Halle ističe da što je pretraživanje ciljanije to je veća vjerojatnost da će se prije pronaći novi dom te slijedite li ove savjete, izbjeći ćete kupnju nekretnine zbog koje ćete žaliti.


*SVRHA OVOG ČLANKA JE INFORMATIVNA. PRVI KVADRAT D.O.O. NE PREUZIMA NIKAKVU ODGOVORNOST ILI OBVEZU U POGLEDU CJELOVITOSTI  BILO KOJEG PODATKA KOJI JE NAVEDEN U ČLANKU.


Izvor: https://www.cnbc.com/2018/07/18/most-millennials-regret-buying-home.html

Komentiraj