KUĆITE SE? Najam je možda bolja opcija

Imamo osjećaj da je u našoj kulturi duboko ukorijenjeno mišljenje kako je bolje investirati u kupnju nekretnine nego svaki mjesec plaćati troškove najamnine.

Kada se radi o mladima koji se žele odvojiti od roditelja, s obzirom na užurbanost te mobilnost koju današnjica zahtijeva, investiranje u nekretnine možda nije najidealnije rješenje. 

Izvor: Pixabay.com/ Autor: mynemesis2011

Iako se američko tržište i hrvatsko o mnogočemu razlikuju, navike te životi mladih počinju sve više nalikovati. Prema stručnjacima sa Sveučilišta Florida Atlantic, Wyoming te Florida International, povećanje vrijednosti tržišta nekretnina ne znači nužno i povećanje imovine u dugoročnom vidu. 

U Hrvatskoj je uvriježeno mišljenje kako je kupnja nekretnine najisplatljivija investicija jer ukoliko išta “pođe po zlu”, uvijek će se moći iznajmljivati, a na koncu, ostavit ćemo nešto konkretno u nasljeđe. Nastavno na američku studiju, mnogu mladi Amerikanci razmišljaju na sličan način. 

Izvor: Pixabay.com/ Autor: 1Anna1

Suautor studije i ekonomist Ken Johnson tvrdi da ukoliko se promišlja na način usporedbe da se bogatstvo kupuje te gradi kroz kapital, nasuprot najmu i reinvestiranju u portfelj obveznica i dionica, ulaganje u nekretnine neće značajno provećati bogatstvo napram drugih mogućnosti ulaganja. Nadalje, Johnson ističe kako u prosjeku, unajmljivanje i reinvestiranje pobjeđuje u smislu stvaranja bogatstva bez obzira na aprecijaciju imovine, jer je aprecijacija imovine u visokoj korelaciji s dobitcima u klasičnim klasama financijskih sredstava dionica i obveznica.

Sljedeća stavka koja daje prednost drugim oblicima ulaganja od investiranja u kupnju nekretnine je pretpostavka da će se ušteđeni novac vlasnika nekretnine ionako potrošiti u ulaganja u samu nekretninu, otplaćivanja kredita i ino. 

Izvor: Pixabay.com/ Autor: stevepb

Američki stručnjaci konstruirali su portfelj sastavljen od dionica koji donosi istu osmogodišnju standardnu ​​devijaciju kao i kapital doma koji je kupljen s 20% predujma čime su došli do zaključka da ako se sredstva ponovno ulažu po stopi povrata, rentanje u pravilu pobjeđuje u smislu stvaranja bogatstva.

Iako se u mnogočemu razlikujemo, mladim Amerikancima, kao i većini mladih Hrvata, lakše je uložiti u nekretninu nego razmišljati o drugim vidovima ulaganja, a i mjesečna ušteđevina od unajmljivanja, naspram troškova kupnje doma, ne znači da bi se novac kvalitetno reinvestirao.

Zaključak koji se nameće je kako je potrebno sagledati širu sliku – vrijeme koje dolazi i neizbježnu potrebu modernog društva za mobilnosti. Imati svoja četiri zida ne predstavlja isključivo povećanje imovine, imajući na umu poreze te potrebna ulaganja u nekretninu. Stoga, prije nego što posjetite banku radi dizanja stambenih kredita, razmislite o najmu te preraspodjeli ušteđevine u druge oblike ulaganja. 


*SVRHA OVOG ČLANKA JE INFORMATIVNA. PRVI KVADRAT D.O.O. NE PREUZIMA NIKAKVU ODGOVORNOST ILI OBVEZU U POGLEDU CJELOVITOSTI  BILO KOJEG PODATKA KOJI JE NAVEDEN U ČLANKU.


Izvor: https://www.marketwatch.com/story/renting-is-better-than-owning-to-build-wealth-if-youre-disciplined-to-invest-as-well-2017-11-17

Komentiraj