Je li investiranje u nekretninu eskalator bogatstva?

Jedna strana stručnjaka smatra kako bi generacija milenijalaca, s obzirom na tempo života, trebala živjeti u unajmljenim domovima. No, milijunaš David Bach vjeruje kako je investiranje u kupnju nekretnine početak generiranja bogatstva. U nastavku saznajte kako je investiranje u nekretninu njemu pomoglo da stekne bogatstvo.

Bach vjeruje kako je glavni problem milijenalaca nebriga o stambenom pitanju. Također smatra da investiranje u prvu nekretninu može biti eskalator bogatstva, no kako se milenijalci kreću nekim drugim “pokretnim stepenicama”, što ih naposljetku stoji ne-generiranja bogatstva. Ukoliko se milenijalci ne odluče za kupnju doma, njihove šanse da generiraju stvarno neznatne su. Prosječan vlasnik kuće u SAD- u  je 38 puta bogatiji od iznajmljivača, ističe Bach.

Izvor: Pixabay / Autor: USA-Reiseblogger

Bach je siguran da su najpametnija ulaganja koja je ikada napravio bila investiranja u tri kuće. Prvo je kupio kuću u San Franciscu kojoj je cijena naglo porasla te ju je odlučio prodati. Potom se preselio u New York i kupio drugi dom kojemu je također porasla cijena. Investiranjem u kupnju nekretnina te pokojim ulaganjem u iste, njegova neto vrijednost porasla je milijune i milijune dolara. Bach smatra da negdje moramo živjeti do kraja života, te je zato poželjno ulagati u dom koji će ostati u našem vlasništvu trajno. Djelomično se slažemo s njegovom tvrdnjom, no što je s činjenicom da život milenijalaca zahtjeva mnoštvo mobilnosti, fleksibilnosti i prilagodbi?

Izvor: Pixabay / Autor: stevepb

Bach ukazuje na stavku da unajmljivači nekretnina u SAD-u mogu veoma lako potrošiti pola milijuna dolara ili više na najam tijekom godina. Na kraju se završi tamo gdje se i počelo – da se ne posjeduje nekretnina. Smatra da je bolja opcija kupnja kuće te potrošiti isti iznos za plaćanje hipoteke i na kraju završiti s posjedovanjem vlastitog doma.

Izvor: Pixabay / Autor: Robert Owen Wahl

Početni korak u kupnji nekretnine, trebala bi biti matematička računica. Potrebno je istražiti sve troškove, uključujući i one najmanje koji vam se ne čine kao veliki izdaci.  Pogledajte i vidite što košta, počevši od najmanjih opcija. Na taj način realno ćete si postaviti ciljeve. Bach napominje kako bi ukupna mjesečna davanja za nekretninu trebala iznositi do 30 posto plaće. Predujam bi trebao iznositi najmanje 10 posto, iako je više uvijek bolje. Važno je i opustiti se te ne razmišljati na način da kupovina vašeg prvog doma znači kupnju doma iz snova, već da je prvenstveno polazna točka stvaranja bogatstva. 

Na kraju, govoreći iz vlastitog iskustva, Bach napominje kako zapravo nismo u igri izgradnje bogatstva sve dok ne posjedujemo nekretninu.

 

www.prvikvadrat.hr


PRVI KVADRAT D.O.O. NE PREUZIMA NIKAKVU ODGOVORNOST ILI OBVEZU U POGLEDU CJELOVITOSTI  BILO KOJEG PODATKA KOJI JE NAVEDEN U ČLANKU.

Komentiraj