Saznajte sve o državnim poticajima za kupnju i obnovu nekretnine

Poticaji za kupnju ili obnovu nekretnine u vidu bespovratnih sredstava ili povoljnijih kredita izvrsna su opcija.

Danas rijetko tko može samostalno snositi kompletan trošak kupnje ili renovacije, stoga je poželjno upoznati se s državnim poticajima koji mogu smanjiti financijske troškove obnove ili kupnje. Na raspolaganju je više programa za koje se može aplicirati ovisno o potrebi  (kupnja stana, obnova ili gradnja). Platforma nekretnina PRVI KVADRAT  donosi popis opcija dostupnih državnih poticaja.

Započinjemo s poticajima Agencije za pravni promet i posredovanja nekretninama (APN), a nakon toga slijede poticaji iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

štednja i odricanja za kupnju nekretnine

Izvor: Pixabay.com/ Autor: Bru-nO

Agencija za pravni promet i posredovanja nekretninama (APN) nudi većini najpoznatiji POS  – PROGRAM POTICANE STANOGRADNJE  koji je pokrenut s ciljem da se građanima omogući rješavanje stambenog pitanja po uvjetima koji su povoljniji od tržišnih. Dijeli se na tri posebna programa, a to su:

  • POS +,
  • izgradnja obiteljske kuće,
  • kupovina građevinskog materijala.

Svaki program ima svoje specifičnosti i uvjete koji se moraju zadovoljiti kako bi prijava bila odobrena.

POS + 

je program na koji se prijavljuju fizičke osobe, a vrijedi za kupnju stana koji ima akt za upotrebu i putem njega se osigurava zajam u iznosu do 400 eura po metru kvadratnom. Za jednu osobu stan mora imati minimalno 35 m2, a kvadratura se povećava za 10 m2 po svakom dodatnom članu obitelji. Preostale troškove otplate stana kupac osigurava vlastitim sredstvima ili namjenskim kreditom banke. Rok otplate zajma može iznositi maksimalno 31 godinu, a kamatna stopa otplate zajma je u visini 3% godišnje. O dodatnim uvjetima i otplati zajma, pročitajte više na stranici Agencije za pravni promet i posredovanja nekretninama. 

Iskoristite poticaje za izgradnju kuće

Izvor: Pexels.com/ Autor: Expect Best

 

Izgradnja obiteljske kuće i kupnja građevinskog materijala 

za ova dva programa se moraju zadovoljiti slični uvjeti. Poželjno je znati kako APN ima ugovorene poslovne suradnje s određenim bankama koje nude povoljniji zajam od onih prosječnih namjenskih kredita. Naravno, za svaki program postoje uvjeti kreditiranja koji se moraju zadovoljiti budući da rata kredita ovisi o kvadraturi nekretnine koju se planira izgraditi. Potpuno tablicu pogledajte na web stranici APN-a.

Natječaj za obnovu bit će raspisan sredinom 2019.

Izvor: Pexels / Autor: Skitterphoto

Postoje također fondovi za energetsku obnovu obiteljskih kuća iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost koje se odnose na energetsku obnovu kuća u vidu zamjene vanjske stolarije, toplinsku zaštitu, ugradnju kondenzacijskog plinskog kotla te ugradnju sustava za korištenje obnovljivih izvora energije. Radi se o sufinanciranju iz europskih fondova te Hrvatska ima na raspolaganju ukupno 100 milijuna eura do 2020. godine za obnovu stambenog sektora, od čega je otprilike 30 milijuna predviđeno upravo za obnovu obiteljskih kuća.

Opcije kojima se može raspolagati vrijede i nadalje te se očekuju novi uvjeti natječaja koji će izaći sredinom ili u drugoj polovici 2019. godine, stoga pratite novosti i događanja kako biste na vrijeme pripremili svu potrebnu dokumentaciju.

 


SAŽNAJTE VIŠE:

http://apn.hr/posebni-programi-pos-a/pos

https://mgipu.gov.hr/o-ministarstvu-15/djelokrug/energetska-ucinkovitost-u-zgradarstvu/energetska-obnova-zgrada-8321/energetska-obnova-obiteljskih-kuca-8324/8324

https://strukturnifondovi.hr/natjecaji/


*SVRHA OVOG ČLANKA JE INFORMATIVNA. PRVI KVADRAT D.O.O. NE PREUZIMA NIKAKVU ODGOVORNOST ILI OBVEZU U POGLEDU CJELOVITOSTI  BILO KOJEG PODATKA KOJI JE NAVEDEN U ČLANKU.

 

Komentiraj