5 NAČINA KAKO RASHLADITI DOM

Vjerujemo da vam je poznat onaj osjećaj kada uđete u dom i prvo što pomislite je kada će zima? Ne zato jer ne volite ljeto, nego jer je toliko vruće da unosi osjećaj nemira. Bilo da ne posjedujete klimu, ili vam se pokvarila, istražili smo i saznali 5 prirodnih načina kako rashladiti prostoriju.

ZATVORITE PROZORE, ROLETE/ ŠKURE I POVUCITE ZAVJESE

Dok ste izvan doma i tijekom najtoplijih sati obavezno spustite rolete, zatvorite prozore te zavjese/ sjenila. Naime, 30% neželjene topline dolazi kroz prozore, a korištenje sjenila, zavjesa i sličnog možete uštedjeti do 7% na računima te održati  temperature u zatvorenom prostoru do 20 stupnjeva.

Izvor: Pixabay / Autor: dantex1

 

VENTILATOR KAO SPAS

Ništa nam neće moći dati osjećaj morskog povjetarca, no imamo jedan trik. Napunite posudu kockama leda i postavite ga pod kutem ispred ventilatora, na način da ventilator otpuhuje hladnoću koja isparava iz leda. 

Izvor: Pixabay/ Autor: PublicDomainPictures

 

SAMI STVORITE STRUJU HLADNOG ZRAKA

Postavite ventilator preko puta prozora, tako da se zrak koji dopire izvana i strujanje zraka ventilatora miješaju u hladan križni povjetarac.

Dalje, pokušajte način da otvorite gornji dio prozora na bočnoj strani vaše kuće gdje osjećate da je vjetar/ protok zraka najjači i otvorite donji dio prozora na suprotnoj strani od one gdje vjetar puše. 

Ovisno o dijelu Hrvatske, no generalno tijekom ljetnih mjeseci, temperature se snize tijekom noći. Ako ste sretnici i živite u dijelu Hrvatske gdje osjećate temperaturne razlike između dana i noći, iskoristite većinu tih osvježavajućih sati otvaranjem svih prozora prije spavanja. Možete čak stvoriti i zračni tunel strateškim postavljanjem ventilatora kako bi stvorili savršen povjetarac.

Izvor: Unsplash/ Autor: Alistair MacRobert

 

PAMUK, PAMUK I SAMO PAMUK

Svilene, sintetičke i satenske posteljine ostavite za hladnije noći. Posteljina i prekrivači izrađeni od laganog pamuka su prozračni i omogućuju veći protok zraka no drugi materijali.

Izvor: Pixabay / Autor: Free-Photos

NE ZABORAVITE:

  • redovito piti vodu kako biste ostali hidratizirani,
  • redovito se tuširajte kako bi vam se tijelo rashladilo,
  • možete zamrznuti termofor te ga postaviti kratak period na stopala kako bi vam se tijelo rashladilo,
  • jedite laganu hranu te što manje koristite pećnicu (koja još dodatno zagrijava vaš dom),
  • smanjite upotrebu elektroničkih uređaja (budući da i oni isijavaju toplinu),
  • iskušajte madrac od bambusa (ne može se pričati o usporedbi udobnosti, no bambus ne zadržava toplinu kao obični madraci),
  • koristite LED ili štedljive žarulje koje stvaraju manje topline,
  • razmislite o izmjeni stolarije ukoliko je stara,
  • razmislite o ulaganju u klima uređaj za sljedeću sezonu.

Sretno!

www.prvikvadrat.hr


*SVRHA OVOG ČLANKA JE INFORMATIVNA. PRVI KVADRAT D.O.O. NE PREUZIMA NIKAKVU ODGOVORNOST ILI OBVEZU U POGLEDU CJELOVITOSTI  BILO KOJEG PODATKA KOJI JE NAVEDEN U ČLANKU.


 

Komentiraj