3 OSNOVNE PREDNOSTI RENOVACIJE

Posjedujete stan u starogradnji ili neki ne tako stari kojemu bi dobro došlo da udahne dašak novog? 

Da, znamo. Novac ne pada s neba, no mi smo za vas izdvojili 3 glavnih razloga zašto bi u određenom trenutku trebali renovaciju staviti među prioritete.

 • POVEĆANJE VRIJEDNOSTI NEKRETNINE

Ukoliko niste u mogućnosti u potpunosti renovirati nekretninu (obnova instalacija, strukturni radovi u prostorijama, rušenje pregradnih zidova, ojačanje postojećih podova armirano-betonskim gredama, izmjena stolarije itd.), dovoljne su i male preinake kojima će vaš dom dobiti na dodatnoj vrijednosti. Ukoliko nemate namjeru prodavati nekretninu, renovacije su dobrodošle i za vaše buduće generacije kojima ćete smanjiti financijska ulaganja u obnovu. 

Ukoliko razmišljate o potpunoj obnovi prostora, toplo vam preporučujemo da unajmite stručnjaka kako bi vam pomogli da u potpunosti iskoristite prostor te da se vaše vizije prostora zaista na takav način i realiziraju. Starogradnje se najčešće diče visokim stropovima i prostranim prostorijama, što generalno daje izuzetan osjećaj prozračnosti nekretnine, no renovacijom možete dobiti dvije ugodne prostorije od postojeće, a sobnost naposljetku dodaje vrijednost vašoj nekretnini.

Imate li određeni budžet, ne bi bilo loše da prvo krenete s obnovom kuhinje i kupaonice budući da su to prostorije koje “jednostavnim” izmjenama keramike i stolarije mogu povećati vrijednost vaše nekretnine, a i estetski pridobiti potencijalne kupce. 

POTENCIJALNE RENOVACIJE:

 • izmjene drvenih greda armirano-betonskim
 • rušenje nosivih i/ili pregradnih zidova
 • izmjena sustava grijanja, elektro i vodovodnih instalacija
 • zamjena postojeće stolarije PVC ili ALU
 • sanacija postojeće glazure – niveliranje 
 • postavljanje keramičkih pločica i laminata/ parketa
 • ugradnja novih sanitarija
 • impregnacija zidova, gletanje, ličenje
 • postavljanje novih prekidača i utičnica
 • montaža rasvjetnih tijela 

Izvor: Pixabay.com/ Autor: Free-Photos

 • POBOLJŠANJE ENERGETSKE UČINKOVITOSTI

Kao što smo već prethodno rekli – visoki stropovi starogradnji daju prostorijama osjećaj prostranosti i sigurnosti, no isto tako povećavaju račune grijanja. Preinake kojima ćete osjetiti znatne pozitivne promjene na mjesečnim iznosima računa su: 

 • spuštanje stropova na standardnu visinu od 2,5 / 2,6 metra
 • izmjena postojeće stolarije PVC/ALU ili drvenom s troslojno izoliranim prozorima 
 • izmjena ili nadogradnja starih instalacija i vodovoda modernim i energetski učinkovitijim modelima
 • uvođenje termostata u prostorije
 • postavljanje toplinske izolacije unutarnjih i vanjskih zidova

Izvor: Pexels.com/ Autor: Charles

 • UŽIVANJE U POZNATOM, ALI NOVOM

Bilo da ste se na renovaciju odlučili zato što je bio zaista zadnji tren, zato što ste željeli osvježiti vaš dom ili pak zbog proširenja obitelji trebate veći i funkcionalni životni prostor, sigurni smo da ćete u nadolazećim godinama uživati u svakoj preinaci. Odlučite li se velike ili sitne promjene životnog prostora, bit ćete zadovoljni i ponosni jer ste poboljšali udobnost, funkcionalnost, sigurnost, stil, energetsku učinkovitost, ali i samu vrijednost doma. Također, više nećete imati onaj osjećaj starosti nekretnine već daška nekog novog života pa ćete s većim guštom pozivati drage ljude u svoj dom. 

Ukoliko je renovacija odrađena profesionalno, dobit ćete “novu nekretninu” koja će vam i dalje biti poznata, u naselju kojeg volite, s uspomenama divnih događaja koji su se odvili u tom domu. Obnovom doma, izbjeći ćete stres koji se neminovno nameće kupnjom nove nekretnine. Pronalazak idealnog doma najčešće iziskuje par mjeseci pretraživanja oglasa budući je riječ o jednoj od najvećih životnih investicija. Ukoliko želite kupiti novi dom i započeti potpuno novu stranicu u životu, savjetujemo vam da pregledate oglase na Prvom Kvadratu. Direktno stupate u kontakt s oglašivačem, sami dogovarate uvjete kupoprodaje i nikome ne plaćate ikakvu proviziju. Zvuči super. 

Izvor: Pexels.com/ Autor: Daria Shevtsova

Komentiraj (3)

 • Franjo

  ako imate kuću ili stan renoviraj te i dignite vrijednost nekretnine ako imate kredit kada dobijete otkaz i ne možete otplaćivati kredit da vam sjednu
  na nekretnine i što ste otplatili dio kredita da vam u snu tako da ćete izgubiti i nekretninu i dio od plaćenoga kredita samo budale u ovoj državi ulažu u nekretnine ili kupuju nekretnine je li to je jedini način na koji može država ucenjivati građane ova j***** država

  reply
 • Franjo

  ni tu niste u pravu, svi potomci odlaze u inostranstvo trbuhom za kruhom, ustvari oni ne odlaze ,nego ih ova država tjera, da odlaze, oni ovdje nemaju nikakvu budućnost, niti će ju ikada imati, ja vas razumijem, da vi hoćete sebi posao da se napravite, ali vjerujte meni u ovoj državi nema budućnosti, svako ko je pametan treba što prije da napusti državu ,ali čak ni to nije potrebno, ova država će sama po sebi propasti,samo je pitanje dana mjeseca a možda i godine,,,,

  reply

Komentiraj