10 SAVJETA ZA BRŽU I UČINKOVITIJU PRODAJU ILI NAJAM NEKRETNINA

Odlučili ste se za prodaju i/ili iznajmljivanje Vaše dragocjene nekretnine te želite postići najbolje rezultate u najkraćem mogućem roku.

Odlučili ste se u taj proces upustiti bez posredovanja agencija. Koji su prvi koraci koje trebate poduzeti kako bi bili što uspješniji? Tim stručnjaka iz Prvog Kvadrata, specijaliziranog portala za prodaju i iznajmljivanje nekretnina, donosi Vam 10 savjeta za efikasniju prodaju nekretnina:

1. Napravite plan

Oglašavanje i prodaja nekretnina može biti dugotrajan proces. Stoga su najvažniji prvi koraci koje ćete poduzeti. Napravite plan koji uključuje pripremu nekretnine, oglašavanje nekretnina i počnite se pripremati za kupoprodajni proces.

2. Pripremiti nekretninu za tržište

Prvi dojam je najbitniji. Nekretninu detaljno uredite i nadopunite njene nedostatke prije oglašavanja. Ako je potrebno, prebojite zidove, pokosite travnjak, uredite okućnicu i pokažite svoju nekretninu u najboljem svjetlu.

Prvi Kvadrat - prodaja i najam nekretnina

3. Period oglašavanja

Nekretninu možete oglasiti u bilo kojem trenutku. Međutim, ako imate vremena za planiranje prodaje ili iznajmljivanja nekretnine, obratite pozornost u kojem je periodu koji tip nekretnine najtraženiji. Primjerice, tijekom zimskih mjeseci poželjno je oglašavati prodaju kuće ili apartmana za odmor. Prijelaz s ljeta na jesen, točnije  kolovoz i rujan, te početak godine – u siječnju i veljači, najpovoljniji su periodi za iznajmljivanje nekretnina.

4. Fotografije nekretnine

Za fotografiranje nekretnine svakako se preporučuje korištenje usluga profesionalnih fotografa, međutim to nije i jedino rješenje. Fotografije visoke kvalitete možete postići i sami, samo je bitno obratiti pozornost na nekoliko faktora. Za početak – osvjetljenje. Dobro osvjetljenje omogućuje veću kvalitetu fotografije i bolju preglednost prostora. Pobrinite se da Vaši osobni predmeti nisu vidljivi kako bi budući stanari mogli lakše zamisliti svoj novi dom. Savjetujemo Vam da fotografije budu svijetle, oštre, jasne i u što većem broju. Preporučujemo veličinu od 5MB po fotografiji.

5. Video nekretnine

Uz fotografije, savjetujemo Vam da priložite i kratki prikaz Vašeg doma. Oglas će biti atraktivniji, a kupci će moći dobiti bolji uvid u nekretninu. Kratki video najlakše možete snimiti koristeći kameru pametnog telefona.

6. Opis nekretnine

Izdvojite prednosti Vaše nekretnine: cijenu, lokaciju, izgradnju, opremljenost itd. Svaka nekretnina ima kvalitete koje je potrebno istaknuti. Informirajte potencijalne kupce o pozitivnim karakteristikama Vaše nekretnine koje će ih potaknuti da Vas kontaktiraju i ugovore posjet. Savjetujemo Vam da izbjegavate duge opise koji u detalje opisuju nekretninu. Istaknite najbitnije i koristite maksimalno od 1024 znakova.

7. Cijena nekretnine

Prilikom određivanja cijene nekretnine potrebno je postaviti što realniju cijenu kako bi nekretninu prodali u što kraćem periodu sa što realnijom zaradom. Oglašivačima u tome može pomoći „Poligon“ – alat Prvog Kvadrata koji izračunava prosječnu cijenu nekretnina koje se nalaze na istom/ sličnom području poput Vaše nekretnine.

Prvi Kvadrat - najbolji specijalizirani portal za oglašavanje nekretnina 

8. Oglašavanje nekretnine

Nakon što se poduzeli sve prethodne korake, nekretninu želite oglasiti na što boljem i kvalitetnijem mjestu. U tom slučaju, savjetujemo vam oglašavanje na Prvom Kvadratu, jedinom u potpunosti specijaliziranom i tehnički najnaprednijem oglasniku nekretnina. Prvi Kvadrat Vam nudi mnoštvo alata i načina pretraga koji štoviše osiguravaju i velik broj korisnika koji su u potrazi za kupnjom/unajmljivanjem nekretnina. Ukoliko ste oglašivač, veoma Vam je važna stavka da veliki broj korisnika može što lakše i jednostavnije pretraživati nekretnine.

Proces postavljanja oglasa je jednostavan i smislen, a oglasi na Prvom Kvadratu pregledni su i jasni. U svojim oglasima istaknite najzanimljivije karakteristike Vašeg doma, koje mogu biti i u najsitnijim detaljima – odabirući karakteristike koje nudi sustav Prvog Kvadrata. Možda će upravo Vaš vrt, dizalo ili sigurnosna vrata privući pažnju budućeg kupca.

9. Potencijalni kupci/ unajmljivači

Kako bi povećali efikasnost oglašavanja Vaše nekretnine savjetujemo Vam da podijelite oglas i na društvenim mrežama.

Mnoštvo nekretnina s kvalitetnim fotografijama, stručni tim Prvog Kvadrata besplatno promovira i putem svog Facebooka/Instagrama i/ili  Bloga . Stoga, po objavi oglasa, sve što je potrebno je kontaktirati Prvi Kvadrat s upitom o dodatnoj besplatnoj promociji putem društvenih mreža.

Promptno odgovarajte na upite potencijalnih kupaca/unajmljivača. Budite što fleksibilniji prilikom dogovaranja termina za razgledavanje nekretnine.

I na kraju, nemojte zaboraviti ažurirati Vaš oglas ukoliko dolazi do ikakvih promjena.

 

10. Kupoprodajni proces

Dogovorili ste sve detalje i kupac je spreman na kupnju/unajmljivanje Vaše nekretnine. Pripremite svu potrebnu dokumentaciju: izvadak iz zemljišne knjige, građevinsku dozvolu ili drugi odgovarajući akt za građenje, uporabnu dozvolu te energetski certifikat. U kupoprodajnom procesu, uobičajena je praksa potpisivanje predugovora u kojemu se određuje iznos kapare, opis nekretnine, definira nekretnina navođenjem zemljišnoknjižnih podataka o nekretnini, cijena te datum sklapanja Ugovora o kupoprodaji. Predugovor svakako ovjerite kod javnog bilježnika. Naposljetku, ne zaboravite da se u roku od 30 dana od realizacije Ugovora o kupoprodaji, stjecatelj nekretnine mora prijaviti ispostavi Porezne uprave.


Izvor: https://www.jutarnji.hr/Promo/savjeti-za-brzu-i-ucinkovitiju-prodaju-ili-najam-nekretnina/7696602/

*Svrha ovog članka je informativno – zabavna. Prvi Kvadrat d.o.o. ne preuzima nikakvu odgovornost ili obvezu u pogledu cjelovitosti  bilo kojeg podatka koji je naveden u članku.